söndag 8 maj 2011

Kung Oidipus

Nu över till ett av de mest berömda verket utav Sofokles.
Kung Oidipus, som handlar om att kungaparet i Thebe, får av en spådom, reda på att deras nyfödda son  senare kommer att döda sin far och gifta sig med sin mor.
Kungaparet blev förskräckta och anlitade därför en herde som fick ett plågsamt uppdrag. Han skulle lämna barnet ute i vildmarken och låta honom dö där.
Herden lydde kungaparet och tog med sonen långt ut i vildmarken. Han la ner sonen och spikade även fast fötterna i marken.
Herden hade lämnat barnet i kung Korints rike, och som tur var hittade en annan herde barnet.
Kung Korint hade själv inga barn och blev därför väldigt glad när herden hittade honom, sedan uppfostrade han barnet som sin egen son.
Barnet fick efter spikarna svullna fötter samt fula ärr, och döptes därför till Oidipus, som betyder svullnade fötter.
Senare fick Oidipus reda på, av en spådom, att han kommer att döda sin pappa och gifta sig med sin mamma.
Oidipus ville inte att detta skulle ske och flydde därför från kung Korint, eftersom han trodde att Korint var hans riktiga pappa.
Senare möter han en man med en stor vagn och två soldater i ett T-kors. De blir osams om vem som har väjningsplikt och börjar bråka. Det slutar med att Oidipus dödar soldaterna och mannen, som är hans riktiga pappa.
Han fortsätter sin färd vidare till staden Thebe och gifter sig sedan med drottningen, Lokaste, samt får fyra barn med henne. Han får reda på att kungen, Laios, har på en resa blivit mördad för inte för länge sedan.
Staden Thebe drabbades utav en sjukdom. Oidipus stod då rådlös och skickade Keron, som var Lokastes bror, till rådgivaren för att få reda på vad han ska göra. Keron återvände med ett svar, vilket var att Oidipus måste straffa Laios mördare.
Än en gång står han som ett frågetecken. Han går senare till en siare och frågar hur han ska få tag på mördaren. Siaren var tyst ett tag men sa sedan att Oidipus inte kom till staden Thebe som en främling och att Oidipus själv är mördaren han letar efter.
Oidipus påstod att siaren var en lögnare och skivade iväg honom. Men till slut, efter en hel del forskning, får han reda på att det siaren sagt, var sant. Laios var hans far och Lokaste hans mor.
När Lokaste fick reda på det hängde hon sig själv och Oidipus stack ut sina ögon och flydde.







Vi tyckte denna text var väldigt intressant att läsa, och det skulle inte vara fel att få se en variant utav denna teater. Vi tror inte att detta skulle kunna ske i nu tid eftersom det har skett en stor utveckling om hur folk ser på saker och ting. Vi har även en bättre teknik och det skulle därför ske en stor utredning om hur barnet kommit dit den var, vems barn det var osv. Det vi funderade på ett litet tag var åldersskillnaden mellan Oidipus och Lokaste. Hon kanske var ung när hon födde Oidipus, men vi tror heller inte att någon drottning, nu för tiden, skulle gifta sig med en man som var ca 16 yngre än henne.

Vi tackar för denna gång och hoppas att ni tycker att det var lika intressant som vi tycker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar