tisdag 10 maj 2011

Euripides

Den 23 september år 480 f.Kr invaderade perserna Grekland. Samma dag som grekerna vann, föddes en liten kille som fick namnet Euripides.
Euripides blev förtjust i att skriva, han började skriva pjäser och år 454 f.Kr ingick hans första pjäs i den atenska dramafestivalen, som han verkligen såg fram emot, men det var inte förrän tolv år senare han vann sitt första pris, men under hela sin livsperiod så vann han sammanlagt fem priser.
Han fick ofta kommentarer och blev ofta kritiserad av folk då han mest höll sig för sig själv. Han kände sig även som en missförstådd författare. Euripides skrev inte bara pjäser, utan han valde även att skriva låtar och citat. Några utav hans citat som vi kopierat lyder:
I sina karaktärer skrev han alltid hur människan var, inte hur den ska vara, han var heller inte intresserad av att skriva om hjältar och gudar, utan han skrev om individen.
Han var tyvärr inte så populär under antiken, men han var mycket berömd och blev en utav de viktigaste grekiska dramatikerna
Euripides mest berömda verk är Medea. Andra kända verk är Electra, Backanterna, The Trojan Women, Orestes, Herakles, och Hippolytos.
Euripides dog år 406 f.kr då han utav en olycka blev dödad utav kung Archeolaos jakt hundar vid hans hov.
Enligt vad vi har läst, skrivit och lärt oss tycker vi att Euripides verkade vara en ganska ensamstående författare. Men dessutom vi tycker att det var starkt av honom att inte vara som alla andra, utan bara vara sig själv.
Dagens fråga: Tror ni att ni skulle våga ha samma styrka som Euripides, och våga stå ensam mot all kritik?
Vi tackar för oss. Nästa inlägg kommer att handla om hans mest kända verk, Medea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar