tisdag 3 maj 2011

Grekisk dramatiker och tragediförfattare

Välkommen åter till vår Antika blogg, denna veckan skall vi fortsätta med kända författare samt deras verk.
Idag tänkte vi informera er om Sofokles, Sofokles var en grekisk dramatiker samt tragediförfattare som föddes år 497 f.kr.



Han var en utav tre tragöder vars verk har sparats. Från 900-talet så skrev han över 120 dramer i sitt liv, men tragiskt nog så var det bara 7 utav alla dem som har bevarats i sin helform.

Här har ni dem:
Aias, Antigone, Kvinnorna i Trachis, Kung Oidipus, Elektra, Filoktetes och Oidipus i Kolonos.
De mest kända utav Sofokles verk är de om Kung Oidipus och om Antigone.
Under de religiösa högtiderna så ägde dramatiska tävlingar rum i stadsstaten, Aten. Där sägs det att Sofokles var med och tävlade ungefär 30 gånger, varav de 30 vann han hela 24 gånger. Och de kvarstående tävlingarna som han inte vann, fick han en hederlig andra plats. I ungefär 50 år var Sofokles alltså den mest prisbelönta dramatikern.
Sofokles är även en författare som gav avgörande impulser till dramatikens utveckling. Istället för att ha två skådespelare som de hade förr, så ökade han med en tredje skådespelare och dessutom så ökade han kören från 12 till 15 medlemmar, vilket ledde till att det lades mer koncentration på handlingen under själva verket.
I Sofokles verk, så tror han bestämmt på att gudarna bestämmer människans öde. Och för varje försök som den mänskliga individen gör för att undanfly detta "öde", så leder han/hon sig bara närmare till döden, "till det andra livet efter detta".
År 406 f.kr. då Sofokles tid var inne för att lämna oss på denna jord, så blev han en symbol att se upp till, enligt vissa. Hans ena son som hette lophon, samt ett barnbarn som fick ärva Sofokles namn, följde den stora dramatikens fotspår. Både sonen samt barnbarnet blev författare, sorgespelsförfattare.

Dagens fråga lyder: Tror ni hans son samt barnbarn lyckades lika bra som Sofokles, eller bättre? Med tanke på att kunskapen hela tiden utvecklas?
Idag hoppas vi att vi har kunnat göra er bekant med den valde författaren, samt givit er en bra grund för att veta vem han var och vad han gjorde. I nästa inlägg kommer vi skriva om ett / två verk som är från honom.
Vi tackar för idag, på återseende våra vänner.

1 kommentar:

  1. Jag tror det utvecklades eftersom det kommer nya ideèr hela tiden! /Sandra!

    SvaraRadera